De gemeente verleent sinds 2009 een toelage aan vierde-pijlerorganisaties waarbij inwoners van Heist-op-den-Berg betrokken zijn, voor subsidiëring van projecten in het Zuiden.
Met maximaal drie projecten wordt een lange-termijn-engagement van drie jaar aangegaan. De toelage bedraagt 2.500 euro per jaar en per project. Deze termijn van drie jaar loopt af in 2015. Dit betekent dat drie nieuwe lange-termijnprojecten in het Zuiden, van vierde-pijlerorganisaties met een duidelijke band met Heist-op-den-Berg, een aanvraag voor subsidie kunnen indienen.

Een gemotiveerde aanvraag, vergezeld van de nodige documentatie om het project en zijn doelstellingen te beschrijven en om de betrokkenheid van de aanvrager aan te tonen, moet uiterlijk op 30 juni 2015 ingediend worden bij de Noord-Zuiddienst. De aanvragen worden beoordeeld door het Noord-Zuidoverleg, dat op zijn beurt advies geeft aan het schepencollege.


De projecten moeten gericht zijn naar bevolkingsgroepen in het Zuiden die lijden onder structurele onderontwikkeling of onrecht. De projecten beogen de zelfstandigheid op maatschappelijk, sociaal, ecologisch of economisch vlak te vergroten, en houden bij voorkeur ook rekening met het aspect duurzame ontwikkeling.
Ter ondersteuning van het project in het Zuiden moet de vierde-pijlerorganisatie hier bij ons activiteiten opzetten rond het betrokken project.

Ook jongeren op inleefreis of inleefstage in het Zuiden en verenigingen die een activiteit opzetten rond een Noord-Zuidthema, kunnen een aanvraag voor een subsidie indienen bij de gemeentelijke Noord-Zuiddienst.